А що усередині?

До речі, спори, що виникли кілька років тому з приводу штучних мінеральних вод (вода, що дистилює, збагачена солями і мікроелементами на спеціальному устаткуванні), були дозволені Усесвітньою Організацією Охорони здоров'я. Експерти ВІЗ встановили, що штучні мінеральні води так само корисні для здоров'я людини, як і здобуті з артезіанських джерел.
Чи так небезпечний цукор?

Цікавий факт: у 25% людей після споживання легкозасвоюваних вуглеводів виникає підвищення вмісту в крові трігліцерідов, що є чинником риски в розвитку атеросклерозу. Звичайно, таке явище безпечне, виникнувши однократно, проте систематичний підйом рівня трігліцерідов може порушити обмін жирів і холестерину в організмі.Сьогодні багато виробників газованих напоїв використовують замість натуральних вуглеводів сахарозаменітелі. Це істотно знижує енергетичну цінність напою і зводить до мінімуму описані вище ефекти рафінованих цукрів. Проте, стоїть десять разів подумати, перш ніж необмежено приймати з їжею або напоями сахарозаменітелі. Мірсоветов приведе список шкідливих дій від найпоширеніших представників цієї групи речовин:
- ксиліт і сорбітол здатні провокувати сечокам'яну хворобу;
- сахарин і цикламат є канцерогенами, тобто грають роль в розвитку пухлин, таких, як рак або саркома;
- аспартам (Е951) володіє двоякою дією. По-перше, це білок, у деяких людей що викликає алергію. А по-друге, аспартам може негативно діяти на сітківку ока, знижуючи зір.
Про шкоду кислот

Лимонна кислота (Е330) здатна впливати на емаль зубів. Карієс, вона, звичайно, не викличе, проте сприятиме ряду захворювань зубів і у ряді випадків провокувати больові напади у людей з підвищеною чутливістю зубів і при деяких формах карієсу.
Небезпечніша фосфорна кислота (Е338), здатна приєднувати іони кальцію. Перш за все, вона зв'язує кальцій, що міститься в слині. Експерти встановили, що при систематичному попаданні в організм ортофосфорная кислота здатна вимивати кальцій з кісток, що небезпечно розвитком остеопорозу, при якому виникає підвищена ламкість кісток навіть при мінімальних навантаженнях. Мірсоветов хотів би підкреслити, що це було б не так небезпечно, якби кальцій в достатній мірі поступав з їжею, заповнюючи втрати. Проте із зростанням вживання людьми газованих напоїв спостерігається падіння інтересу до молока – основного джерела кальцію (про інші джерела цього мікроелемента ви взнаєте із статті «Правильне харчування, ради стоматолога»). Останні дослідження довели, що фосфорна кислота сприяє розвитку сечокам'яної хвороби. Це пов'язано з вимиванням кальцію з кісток і підвищеним навантаженням на нирки у зв'язку з цим явищем.
Підступний бензол

У софтдрінках використовується бензоат натрію (Е211). Це консервант, що володіє слабкими канцерогенними властивостями. Його використовують у виробництві більшості газованих напоїв. Сьогодні в багато такі напої додають вітамін С – аскорбінову кислоту. Проте від такої добавки шкоди більше, ніж користі.
Вже більше 15 років відомо, що при взаємодії бензоату натрію і аскорбінової кислоти виділяється токсичний бензол, проте деякі недобросовісні виробники газованих напоїв до цих пір нехтують цією інформацією.Теоретично можливе виділення бензолу при взаємодії бензоату з будь-якою кислотою, але, поки це не доведено, ми можемо не «бити тривогу». А потім на сьогодні Мірсоветов радить звертати увагу лише на вміст в газованих напоях вітаміну С (і не забувати про шкоду самого бензоату).
Кофеїн

Цікавий історичний факт. Як тонізуюча добавка не завжди використовувався кофеїн. Назва «Coca-cola» походить від американської рослини Коки, екстракт листя якого спочатку входив до складу газованого напою. З цієї ж рослини отримують кокаїн, який на зорі розвитку компанії «Coca-cola» вважався в світі мало не панацеєю. Після того, як була виявлена його здатність викликати наркотичну залежність, кокаїн заборонили використовувати в харчовій промисловості і замінили менш небезпечною речовиною – кофеїном.
Вуглекислий газ

Ось чому людям, страждаючим захворюваннями шлунково-кишкового тракту, будь-яку газовану воду (навіть мінеральну) Мірсоветов рекомендує струсити, аби випустити небезпечний газ.
Експерименти
Аби наочно переконатися в небезпеці газованих напоїв, проведемо 2 експерименти.
- Нам знадобиться чайник з накипом і газований напій (краще всього підійде «Sprite» або «7up»). Якщо є 2 чайники, прекрасно! Наллємо в один чайник газовану «воду», а в іншій – суміш оцетової і лимонної кислот, використовувану зазвичай в боротьбі з накипом. Поставимо обоє чайника на вогонь і дамо вмісту деякий час кипіти. Неважко переконатися, що в обох чайниках частково розчинився накип, але в чайнику з софтдрінком накипу стало помітно менше, ніж в чайнику з кислотами. Цей досвід наочно доводить агресивність газованих напоїв.
- Для експерименту знадобиться газована вода (наприклад, «Pepsi-cola» або «Coca-cola») і м'ятна цукерка (наприклад, «Mentos»). Просто опустите м'ятну цукерку в пляшку і побачите фонтан! Обережно, тут головне встигнути відскочити!
Кожен вирішує сам, що йому є і що пити. Мірсоветов лише зробив огляд найбільш небезпечних компонентів газованих напоїв, що стали надзвичайно популярними останнім часом.
Здоровенькі були!
Комментариев нет:
Отправить комментарий