пятница, 5 сентября 2008 г.

вода

Спекотливе літо. Справжнє літо. Ми радіємо літньому сонцю і виходимо на вулицю – назустріч пекучим променям. Недивно, що в країні, де полгода триває зима, так радіють літу. Але ще більше за раду жарким днинкам виробники всіма улюбленої газованої «води», адже жара будить спрагу, а спрага спонукала нас купувати софтдрінки літрами. Ми п'ємо їх, часом не замислюючись про ту шкоду, яку вони можуть нанести нашому організму. А шкода цей, проте, досить великий, про що твердять суспільства по захисту прав споживачів в багатьох країнах. Так що ж приховують від нас виробники газованих напоїв за яскравими етикетками і рекламною пропагандою? Давайте розбиратися.

А що усередині?

Основу большинства газированных напитков составляет вода с добавлением кислых и сладких компонентов, или, попросту, кислоты и сахараОснову більшості газованих напоїв (softdrink або, транслітеруючи, софтдрінки) складає вода з додаванням кислих і солодких компонентів, або, просто, кислоти і цукру. У цьому складі поміщена суть ідеї газованої «води»: речовини, що входять в її склад, збуджують наші смакові рецептори, тому після кожного випитого ковтка хочеться пити ще і ще. Софтдрінкамі неможливо напитися. Спрага приглушається на короткий термін, але виникає знову через деякий час. Що ж робити? Мірсоветов пропонує вихід з цієї ситуації – мінеральна вода. Окрім утамовування спраги вона здатна заповнити втрачені з потім солі, що робить її вклад в боротьбу з жарою просто неоцінимим.
До речі, спори, що виникли кілька років тому з приводу штучних мінеральних вод (вода, що дистилює, збагачена солями і мікроелементами на спеціальному устаткуванні), були дозволені Усесвітньою Організацією Охорони здоров'я. Експерти ВІЗ встановили, що штучні мінеральні води так само корисні для здоров'я людини, як і здобуті з артезіанських джерел.

Чи так небезпечний цукор?

Обязательным компонентом софтдринка является сахар Як ми з'ясували, обов'язковим компонентом софтдрінка є цукор. Але чи так це погано? У 100 мл газованих напоїв зазвичай міститься 40-50 ккал, забезпечених легкоусваїваємимі вуглеводами. Багато це або мало? Приблизно стільки ж міститься в стакані сподіваючись з п'ятьма ложками цукру. Відмітимо, що газовані напої мало хто п'є по 100-200 мл, вони споживаються літрами, особливо в жарі. Таким чином, наш організм отримує величезну кількість рафінованих цукрів, що є чинником розвитку таких захворювань, як карієс, ожиріння, хвороби серцево-судинної системи і навіть цукровий діабет.
Цікавий факт: у 25% людей після споживання легкозасвоюваних вуглеводів виникає підвищення вмісту в крові трігліцерідов, що є чинником риски в розвитку атеросклерозу. Звичайно, таке явище безпечне, виникнувши однократно, проте систематичний підйом рівня трігліцерідов може порушити обмін жирів і холестерину в організмі.
Сьогодні багато виробників газованих напоїв використовують замість натуральних вуглеводів сахарозаменітелі. Це істотно знижує енергетичну цінність напою і зводить до мінімуму описані вище ефекти рафінованих цукрів. Проте, стоїть десять разів подумати, перш ніж необмежено приймати з їжею або напоями сахарозаменітелі. Мірсоветов приведе список шкідливих дій від найпоширеніших представників цієї групи речовин:
  • ксиліт і сорбітол здатні провокувати сечокам'яну хворобу;
  • сахарин і цикламат є канцерогенами, тобто грають роль в розвитку пухлин, таких, як рак або саркома;
  • аспартам (Е951) володіє двоякою дією. По-перше, це білок, у деяких людей що викликає алергію. А по-друге, аспартам може негативно діяти на сітківку ока, знижуючи зір.

Про шкоду кислот

Газированные напитки содержат кислоты, чаще лимонную или ортофосфорную Газовані напої містять кислоти, частіше лимонну або ортофосфорную. Кислоти грають вкусообразующую роль і служать консервантами.
Лимонна кислота (Е330) здатна впливати на емаль зубів. Карієс, вона, звичайно, не викличе, проте сприятиме ряду захворювань зубів і у ряді випадків провокувати больові напади у людей з підвищеною чутливістю зубів і при деяких формах карієсу.
Небезпечніша фосфорна кислота (Е338), здатна приєднувати іони кальцію. Перш за все, вона зв'язує кальцій, що міститься в слині. Експерти встановили, що при систематичному попаданні в організм ортофосфорная кислота здатна вимивати кальцій з кісток, що небезпечно розвитком остеопорозу, при якому виникає підвищена ламкість кісток навіть при мінімальних навантаженнях. Мірсоветов хотів би підкреслити, що це було б не так небезпечно, якби кальцій в достатній мірі поступав з їжею, заповнюючи втрати. Проте із зростанням вживання людьми газованих напоїв спостерігається падіння інтересу до молока – основного джерела кальцію (про інші джерела цього мікроелемента ви взнаєте із статті «Правильне харчування, ради стоматолога»). Останні дослідження довели, що фосфорна кислота сприяє розвитку сечокам'яної хвороби. Це пов'язано з вимиванням кальцію з кісток і підвищеним навантаженням на нирки у зв'язку з цим явищем.

Підступний бензол

Вся правда о газированных напиткахБензол, як хімічна сполука, відомий давно. Після перших спроб синтезу він був використаний в парфюмерній промисловості, оскільки має приємний аромат (до речі, цілий ряд хімічних сполук на основі бензолу отримали назву «ароматичні» завдяки цій властивості). Сьогодні відомо, що бензол є сильним канцерогеном (тобто здатний грати роль в розвитку пухлин).
У софтдрінках використовується бензоат натрію (Е211). Це консервант, що володіє слабкими канцерогенними властивостями. Його використовують у виробництві більшості газованих напоїв. Сьогодні в багато такі напої додають вітамін С – аскорбінову кислоту. Проте від такої добавки шкоди більше, ніж користі.
Вже більше 15 років відомо, що при взаємодії бензоату натрію і аскорбінової кислоти виділяється токсичний бензол, проте деякі недобросовісні виробники газованих напоїв до цих пір нехтують цією інформацією.
Теоретично можливе виділення бензолу при взаємодії бензоату з будь-якою кислотою, але, поки це не доведено, ми можемо не «бити тривогу». А потім на сьогодні Мірсоветов радить звертати увагу лише на вміст в газованих напоях вітаміну С (і не забувати про шкоду самого бензоату).

Кофеїн

Coca-ColaЧасто кофеїн можна виявити в софтдрінках. Це робить напій тонізуючим. Людина, що п'є колу (у яку найчастіше і додають кофеїн), може випробувати прилив сил і працездатності. Проте цей ефект зазвичай нетривалий і через декілька годинників змінявся дратівливістю, втомою, безсонням (якщо пити колу на ніч). Ефект частково знімається при повторному прийомі кофеїну. Так виробники газованих напоїв отримують постійних клієнтів. Після певної дози, індивідуальної для кожного, настає виснаження нервової системи, що супроводиться головними болями, втомою, апатією або, навпаки, дратівливістю. Кофеїн стимулює діяльність серця і підвищує навантаження на нього, в чому, знову ж таки, немає нічого корисного. Окрім іншого, кофеїн викликає втрату організмом кальцію з сечею.
Цікавий історичний факт. Як тонізуюча добавка не завжди використовувався кофеїн. Назва «Coca-cola» походить від американської рослини Коки, екстракт листя якого спочатку входив до складу газованого напою. З цієї ж рослини отримують кокаїн, який на зорі розвитку компанії «Coca-cola» вважався в світі мало не панацеєю. Після того, як була виявлена його здатність викликати наркотичну залежність, кокаїн заборонили використовувати в харчовій промисловості і замінили менш небезпечною речовиною – кофеїном.

Вуглекислий газ

Углекислый газ является одним из основных компонентов софтдринков Вуглекислий газ є одним з основних компонентів софтдрінков. Саме йому вони зобов'язані своєю назвою – «газовані напої». Сам по собі він не небезпечний, але тим, хто страждає захворюваннями шлунково-кишкового тракту (гастрити з підвищеною секрецією, виразкова хвороба, ентерити, метеоризм і інші хвороби) треба бути обережними, адже вуглекислий газ може спровокувати розлад травлення або больовий напад. Річ у тому, що при з'єднанні цього газу з водою утворюється вугільна кислота, дратівлива слизову оболонку шлунку і кишечника. Кислота ця, втім, вельми нестійка і розкладається з утворенням вихідних продуктів: води і вуглекислого газу, викликаючи скупчення останнього в кишечнику.
Ось чому людям, страждаючим захворюваннями шлунково-кишкового тракту, будь-яку газовану воду (навіть мінеральну) Мірсоветов рекомендує струсити, аби випустити небезпечний газ.

Експерименти

Аби наочно переконатися в небезпеці газованих напоїв, проведемо 2 експерименти. Реакция колы и мятной конфеты
  1. Нам знадобиться чайник з накипом і газований напій (краще всього підійде «Sprite» або «7up»). Якщо є 2 чайники, прекрасно! Наллємо в один чайник газовану «воду», а в іншій – суміш оцетової і лимонної кислот, використовувану зазвичай в боротьбі з накипом. Поставимо обоє чайника на вогонь і дамо вмісту деякий час кипіти. Неважко переконатися, що в обох чайниках частково розчинився накип, але в чайнику з софтдрінком накипу стало помітно менше, ніж в чайнику з кислотами. Цей досвід наочно доводить агресивність газованих напоїв.
  2. Для експерименту знадобиться газована вода (наприклад, «Pepsi-cola» або «Coca-cola») і м'ятна цукерка (наприклад, «Mentos»). Просто опустите м'ятну цукерку в пляшку і побачите фонтан! Обережно, тут головне встигнути відскочити!
Сприяє бурхливому протіканню хімічної реакції все той же аспартам, про який вже говорилося вище. І така реакція може статися в шлунку або в роті біля будь-якого!

Кожен вирішує сам, що йому є і що пити. Мірсоветов лише зробив огляд найбільш небезпечних компонентів газованих напоїв, що стали надзвичайно популярними останнім часом.
Здоровенькі були!

Комментариев нет: