среда, 27 августа 2008 г.

Спутник КЕО доставит ваше письмо потомкам через 50 тысяч лет

Супутник КЕО доставить ваш лист нащадкам через 50 тисяч років



В кінці 2007 року французька ракета Arianne виведе на орбіту 100-кілограмовий супутник КЕО, який понесе в космос послання жителів Землі майбутнім поколінням. У числі шести мільярдів повідомлень, які подорожуватимуть 50 тисяч років, можуть бути і ваші.

Перше, що неминуче приходить в голову, це фраза "в кращих радянських традиціях". Ну, або "совкових", грубо кажучи. Нагадаємо, як це було і буває в Росії до цих пір:

* "Лист в майбутнє" підписали 1200 артековцев зі всіх республік колишнього Радянського Союзу, потім його уклали в капсулу і запаяли в металеву ракету, яка все 40 років зберігалася на площі Вогнища Артека.

На урочистій лінійці ракету розпиляли і витягували звідти лист. Тодішні піонери "трохи заздрять" адресатам. Артековци-шестідесятникі передбачають також, що в СРСР-2000 переміг комунізм, люди щодня літають на Луну" і що, напевно, в Артеку вже є свій космодром".

* "Святкування закладки капсули послання до учасників Спартакіади 2047 років (брало участь 5 тисяч чоловік) зажадали додаткових заходів безпеки".

* "За декілька хвилин до початку третього тисячоліття глава Севастопольської міськадміністрації Леонід Жунько від імені севастопольців біля пам'ятного знаку засновникам міста заклав капсулу-послання в 2100 рік.

У нім, зокрема, говориться: "Дивлячись на 100 років вперед, ми бачимо Севастополь одним з головних портів причорномор'я, крупним світовим центром культури і туризму, містом військових моряків".

* "Що вчаться однією з гімназій Меркенського району Жамбильськой області розкрили металеву капсулу-послання, призначену піонерам 2000 років від піонерів 1968 років.

Капсула була розкрита на урочистій лінійці, в ній знаходилися листи, фотографії, а також детальний опис діяльності піонерських організацій. Послання з 1968 року сподобалося нинішнім гімназистам, і вони вирішили скласти аналогічне звернення — "Тобі, учень-2030".

* "У 2002 році виконується 45 років з дня створення обласної організації Самари Спілки журналістів Росії і 300 років Російського друку. Цього року в центрі Струковського парку буде закладено капсулу-послання журналістам 2057 років".

* "На вулиці Казакова, поряд з Курським вокзалом, на території колишнього авторемонтного заводу №6 мер столиці Юрій Лужков заклавши в бетон капсулу — "послання майбутнім поколінням".

* "Учасники операції по підйому атомного підводного човна "Курськ" спустили в зону знаходження затонулої субмарини капсулу з посланням.

У записці, зокрема, говориться, що представники Росії, Великобританії, Норвегії і Голландії "об'єдналися в єдиному прагненні вирвати з холодної темної безодні тіло загиблої субмарини".

* "Житель населеного пункту Пить-яхе Петро Коптелов виявив капсулу з посланням нащадкам. Лист був знайдений в одній з господарських споруд у дворі його будинки.

Серед пожовклих з розлученнями від вогкості паперів, було звернення співробітників будівельних організації в Західному Сибіру до людини 2000 років.

* "До тебе звертаються з минулого тисячоліття будівельники ліній електропередач в краю Тюменської Півночі. Було цікаво знайти тих, хто був сильний зухвалою мрією творити і будувати! Гордий тим, що став причетний до великої справи освоєння Півночі!", — говориться в нім.

Закладаючи цю капсулу, її автори навряд чи могли передбачити, що через 5 років звалиться СРСР, що через 7 років буде розстріляний парламент, що через 10 років всі лінії електропередач, у тому числі і побудовані мехколоною номер 158, триматиме в руках одна людина. Петро залишив капсулу собі на пам'ять: збирається зберігати в ній спирт".

* "Губернатор області Калінінграда Леонід Горбенко закладе під дах Кафедрального собору Кенігсберга (колишня назва Калінінграда), що зводиться, капсулу з посланням "До людей грядущих століть".

Зокрема, в губернаторському посланні сказано: "Ми звертаємося крізь нашарування років з XX століття, найкривавішого століття в історії людства, ми — віруючі, що зло буде переможене, і, на знак згоди і примирення народів, поновлюючі Кафедральний собор Кенігсберга і що будують Російський Православний Кафедральний собор".

* Президент А. Акаєв заклав у фундамент один з пам'ятників, що зводяться на Чон–таше, капсулу з посланням майбутнім поколінням. У нім, зокрема, говориться: "Напередодні ХХI століття ми живемо в незалежній, прагнучій до демократії країні..."



Ось такі справи. Вам може здатися, що ми надмірно приділили так багато друкарської площі всім цим цитатам.

Проте ми вважаємо, сенс в цьому є — якщо доведеться самим звертатися до майбутніх поколінь, непогано б взнати, як це робилося, аби, у тому числі, не повторювати чужих помилок.

Тим паче, що 50 тисяч років — це не жарт, а реальна можливість відправити до далекого майбутнього своє неповторне повідомлення є.

В усякому разі, так Reuters говорить. Значить, є така некомерційна програма — КЕО, яку веде група товаришів на чолі з французьким вченим Жаном-Марком Філіппом (Jean-Marc Philippe).

Звернення з сайту: "Запрошуємо всіх жителів Землі абсолютно безкоштовно взяти участь в проекті КЕО і допомогти людям майбутнього більше дізнатися про людей сьогодення.

Разом ми зможемо заново осмислити свої уявлення про сьогоднішній світ, розділити мрії, устремління і надії один одного так, щоб ми змогли відправити все це нашим далеким нащадкам.

КЕО — це колективний витвір мистецтва, яке відкрите для всіх. КЕО вибраний ЮНЕСЬКО як "Проект ХХI століття" і підтриманий європейською промисловістю.

Збір ваших повідомлень завершиться 31 грудня 2007 року. Всі зібрані матеріали відправляться в космос на борту супутника КЕО.

Будь-якій людині, що живе на Землі, поза залежністю ні від чого надаються чотири сторінки свободи і рівності. Всі отримані повідомлення без всякої цензури будуть завантажені на борт КЕО. Що ви думаєте про ваших нащадків?

Що ви бажаєте повідомити їх про ваше життя, ваші чекання, ваші сумніви, ваші бажання, ваші цінності, ваші емоції, ваші мрії?"

Чи не так, красива все-таки затія? Романтична. До речі, своє повідомлення максимум в 6 тисяч знаків ви вже можете відправити з цієї сторінки. Припаде, правда, заповнити нехитру анкету.

Вже отримана не одна тисяча повідомлень від людей у віці від 4 до 84 років на більш ніж 60 мовах з 181 країни. Всі повідомлення будуть відправлені до космосу на мові їх авторів.

Між іншим, програма КЕО оцінюється аж в $50 мільйонів, але всі витрати узяли на себе 20 з гаком європейських компаній, багато хто з яких має свої інтереси в космічній галузі.

Передбачається, що, покрутившись на орбіті 500 століть, супутник якимсь чином повернеться на Землю: "Якщо ми не наробимо дурощів, то існуватимемо і більше 50 тисяч років, адже це всього лише 1% від всього терміну життя людства на планеті", — відзначив Жан-Марк Філіпп.

Збір повідомлень в даний час проходит в Індії: за 2 з 20 днів перебування там група КЕО зустрілася з тисячею індійських студентів.

Тепер без багатого спадку і різноманітності культур Індії учасники проекту не уявляють собі космічну місію.

Само собою, виникають деякі питання, тому ми вирушаємо туди, де на них зазвичай відповідають — в розділ FAQ.


Чому програму назвали КЕО?

Ця назва мала бути прийнятною для всіх людей на Землі незалежно від їх віку, раси і так далі. Оскільки прикладів такої універсальності не існувало в нашому минулому або нашій міфології, було вирішено досліджувати звуки, загальні для більшості мов і вибрати ті, які використовуються найчастіше: [k], [e], і [o]... Так і народилося KEO, назва легковимовна для всіх.

Чому капсулу вирішено відправити до космосу, а не поховати, як завжди?

Тому що космос розбурхує людську уяву, до того ж KEO звертається до фантазії кожної людини. Крім того, якби ми вирішили ховати цю капсулу, довелося б вибирати місце, країну... А космос належить одночасно кожному окремо і нікому... KEO, звичайно, зіткнеться з небезпеками в космосі, але буде захищений від будь-якої катастрофи на Землі.

Яка вірогідність зіткнення супутника з метеоритами і космічним сміттям?

Головна небезпека для KEO — це можливість зіткнення з мікрометеоритами або космічним сміттям земного походження.

З цієї причини KEO буде захищений декількома шарами щитів, зроблених з алюмінію, титанових сплавів і вольфраму, розділених вакуумом.

Проте якщо люди будуть такими ж, як зараз, темпами засмічувати космос (+5% у рік) в подальші п'ятдесят років, то біля KEO фактично не буде шансів вижити.

З іншого боку, немає сумнівів, що будуть прийняті обмежувальні заходи, аби це запобігти — космічне сміття не лише піддає небезпеки дорогі військові, наукові і комерційні супутники, але і загрожує життям астронавтів.

Такі крупні космічні агентства як NASA і ESA вже розробляють програми, аби прибрати це сміття. Це і є та причина, по якій ми не вважаємо цей ризик істотним.

Чи можна гарантувати, що КЕО у повній цілості повернеться на Землю через 50 тисяч років?

Техніко-економічне обгрунтування, розроблене за період з 1996-го 1997-й рік, доводить, що безпечне повернення KEO на Землю можливо.

Навіть якщо супутник не буде пошкоджений, які гарантії, що збережуться самі повідомлення?

У липні 1998 року в Національній лабораторії GANIL був проведений експеримент: скляні диски, на яких будуть вигравійовані повідомлення, були піддані інтенсивній дії радіації.

Експеримент показав, що диски і дані на них залишилися неушкодженими навіть під впливом такої ж кількості космічної радіації, якою вони піддадуться через 50 тисяч років.

Як нащадки зможуть прочитати наші повідомлення?

Вочевидь, що всі існуючі програвачі до того моменту застаріють, і ми не братимемо на борт DVD-плеер.

Тому ми в даний час працюємо над створенням діаграм, які за допомогою простих символів пояснять нащадкам, як зробити DVD-плеер.

Чи можна прислати малюнки або фотографії?

Ні, приймаються лише текстові повідомлення. Малюнки і фотографії займають надто багато місця, до того ж це противоречит духу проекту.

Проте оскільки зображення і звуки формують образ нашого часу, вони будуть окремо представлені в "Сучасною Александрійською бібліотекою" — енциклопедією всіх знань, звичок і звичаїв людини ХХI століття ("Contemporary Library of Alexandria").

Як бути безграмотним людям?

Проект KEO залежить, по суті, від людської солідарності, що включає і здобуття повідомлень від тих, хто не уміє читати і писати.

Ми в даний час працюємо з декількома міжнародними організаціями, аби проект отримав ширший розголос, а так само розраховуємо на їх допомогу в зборі повідомлень.

Коли дитя почує про KEO в школі або побачить по телевізору, ми сподіваємося, що він розповість про це батьками або тим, хто вдягнеться в текст його усне повідомлення.

Як бути тим, у кого немає доступу в Інтернет?

Якщо ні у вас ні в школі, ні на роботі немає Інтернету, немає інтернет-кафе, ви можете відправити лист звичайною поштою: KEO, 15 rue de l'Ecole de Medecine, 75006 Paris, FRANCE.

На закінчення хочеться звернутися до тих, хто вирішиться відправити своє повідомлення: не пишіть гидот, не лайтеся даремно — все одно знайдеться той, хто донесе нащадкам і цей пласт нашої "культурної спадщини".


Напишіть що-небудь хороше і виразне, а то є підозріння, що нащадки і без наших послань будуть про нас вельми невтішної думки...

Відсебеньки: Якщо чесно я сповна закономірно сумніваюся що супутник провісить на орбіті аж 50000 років, але сповна приємний той факт що якщо навіть вирішать його зняти через 1000 років, все одно моє повідомлення буде серед інших, я вже відправив свою "вестку" до бази, справи за вами.

Комментариев нет: