среда, 27 августа 2008 г.

Почему одним снятся цветные сны, а другим черно-белые?

Чому одним сняться кольорові сни, а іншим чорно-білі?

Одні люди говорять, що бачать кольорові сни, інші, що чорно-білі, а треті, що і ті та інші. Але на сьогоднішній день більшість дослідників в області сновидінь стверджують, що переважаючу більшість, якщо не всі люди, бачать кольорові сни в період фази швидкого сну, фази з швидким рухом очей. Існує так само припущення, що ті, хто заявляють, що вони ніколи не бачать кольорів, можливо, втратили недовговічні спогади про кольорові сни або не вважають кольори настільки важливими в сновидіннях, аби їх запам'ятовувати.
Деякі дослідники навіть висувають припущення, що сама ідея про чорно-білі сни виникла лише після того, як у людей з'явилося чорно-біле кіно, телебачення, фотографії в зіставлення з реальним барвистим світом.
Відоме дослідження 1942 роки, в яких більшість опитуваних повідомили, що бачать чорно-білі сни, не змогло підтвердити свої результати в дослідженні 2003 роки в університеті в Каліфорнії, де затверджувалося:
«Явно, що одна або інша (або обоє) групи опитуваних глибоко помиляються в базових характеристиках власних сновидінь».
Лише 18% в дослідженні 2003 роки заявили, що рідко або ніколи - бачили кольори уві сні, а в 1942 році був 71% чорно-білих снів.
У опиті, проведеному на сайті доктора Еріка Чадлера, психоаналітика з університету у Вашингтоні, 61% з декількох тисяч опитаних заявили, що завжди бачать кольорові сни, 31% - інколи бачать кольорові і 7% ніколи не бачать кольорові.




Коментар Е.Лууни:
У дослідженнях 1942 і 2003 років питання про кольорові сни було сформульоване таким чином: «Ви бачите кольори уві сні?» Крім того, наступним в опитувальнику було питання: «Деякі люди говорять, що коли вони слухають музику або чують розмови, вони спонтанно відчувають певні кольори – наприклад, хтось може відчувати зелений, слухаючи визначених музичний фрагмент. А у вас був досвід «кольорового» слуху?»
У дослідженні 2005 років (ті ж фахівці, що і в 2003 році) проводився одночасно опит про технічну просунутість, розглядався зв'язок між близьким знайомством з високими технологіями і частотою кольорових снів.
Результати:




Крім того, самі дослідники 2005 років (Е.Швіцгебель, Ч.Хуанг і І.Зоу) відзначають: «можливо, що деякі опитувані зрозуміли під питанням «бачити кольори» в сновидіннях, як натяк на деяких досвід, відмінний від нормальних кольорових снів».
Існує вірогідність, що і інші опитувані (і як багато з них) зрозуміли питання не так, як він мався на увазі. З таблиці видно, що малоосвічені люди ймовірно взагалі не зрозуміли про яких власне таких кольорах уві сні йде мова. Розумні учені дуже перемудрували з постановкою питання.
Проте, сам факт тимчасового впливу медіа на кольорові сни дослідження все ж підтверджують. Залишається відкритим питання, чи дійсно вони бачили чорно-білі сни, або це лише враження сплячого. Дослідники ставлять під сумніви, аби налагоджений еволюцією механізм сну, раптом тимчасово перемикався з кольорових снів на чорно-білих і назад.

Комментариев нет: